Wilt u als productontwikkelaar of machinebouwer een metalen onderdeel laten bewerken? Bij Vanderscheuren nv zijn we gespecialiseerd in laswerk (zowel manueel laswerk als robotlaswerk), CNC-draaien, CNC-frezen, plaatbewerking, hydraulische cilinders, assemblage en oppervlaktebehandelingen. Zo ontzorgen we kmo’s en grote ondernemingen in de Benelux en Noord-Frankrijk met de bewerking van metalen onderdelen. Dat kunnen halffabricaten of volledig afgewerkte producten zijn, per stuk of per serie.

De maximale afmetingen bij manueel laswerk

Voor het manuele laswerk zijn er geen beperkingen qua afmetingen bij Vanderscheuren nv.

Manueel Lassen

Manueel of robotlaswerk?

Alles hangt af van de metaalsoort, het ontwerp, de gewenste afwerking en of het om serie- of stukwerk gaat. Is de kwaliteit een belangrijke factor en dienen de lasnaden mooi afgewerkt te zijn? Dan nemen onze gecertificeerde lassers het laswerk op zich. Zij zijn in het bezit van de lascertificaten UNI-ISO 9606-1 (2017) en EN 1090 en zijn in staat om alle lastechnieken manueel en feilloos toe te passen. Primeert de snelheid en efficiënte en is er een seriematige productie vereist?  Dan nemen onze lasrobots het werk over.

Manueel laswerk

Manueel laswerk in verschillende sectoren

We bedienen diverse sectoren:

Professioneel laswerk bij Vanderscheuren nv

Een metalen constructie dient stevig en betrouwbaar te zijn. Het is dus belangrijk dat het laswerk door een professional gebeurt. Bij Vanderscheuren nv zijn we al meer dan 65 jaar thuis in metaalbewerking en zijn we de onestopshop voor kmo’s en grote ondernemingen in de Benelux en Noord-Frankrijk. U kunt bij ons terecht voor halffabricaten of volledig afgewerkte producten, per stuk of per serie.

Bij Vanderscheuren nv bent u zeker van een hoogwaardige kwaliteit. Onze gecertificeerde lassers zijn in het bezit van het ISO 9001-kwaliteitslabel en hanteren eigen lastafels en –vloeren met opspangereedschap, eigen lasstiftmachines en puntmachines. In onze eigen kwaliteitsafdeling controleren onze medewerkers nauwgezet de afwerkingsgraad van uw product, van de eerste stukmeting tot de nacontrole. Verder beschikken we over een customerserviceafdeling, een geklimatiseerde meetkamer en een eigen machinepark om uw product geheel volgens uw wensen te realiseren.

Kom meer te weten over Vanderscheuren nv

1. TIG-lassen

TIG-lassen (voluit ‘Tungsten Inert Gas-lassen’) is een gecompliceerde lastechniek op basis van een niet-afsmeltende elektrode en een constante stroomsterkte. Het is een booglasproces dat bestaat uit een stabiele plasmaboog tussen het werkstuk en de elektrode. Die laatste twee raken elkaar niet aan bij dit type laswerk. Het beschermingsgas is inert gas dat bestand is tegen hoge temperaturen.

Door de complexiteit van TIG-lassen gebeurt het laswerk voornamelijk door onze lassers. Het veroorzaakt geen lasspetters, wat resulteert in schoon laswerk dat weinig nabewerking nodig heeft. U bent verzekerd van een ongeëvenaarde kwaliteit. Bovendien komen er amper schadelijke lasdampen vrij en is TIG-lassen een goed beheersbare techniek door de manuele toevoeging van materiaal. TIG-laswerk leent zich uitstekend voor hooggelegeerd staal, zoals inox of aluminium, maar ook voor laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes. In dat geval ligt de lassnelheid laag.

2. MIG/MAG-lassen

In tegenstelling tot TIG-lassen, werkt MIG/MAG-lassen (‘Metal Inert Gas-lassen’ en puls- of halfautomaatlassen) met afsmeltende elektroden. Tijdens het laswerk brengen onze lassers continu een mechanische draad aan. Tussen de lasdraad en het werkstuk ontstaat een plasmaboog of vlamboog. MIG/MAG-lassen werkt met een constante spanning, waar TIG-lassen met een constante stroomsterkte werkt. MIG/MAG-lassen is een breed inzetbare, snelle en eenvoudige techniek waarmee een hoge lassnelheid en efficiëntie behaald worden. Het levert kwalitatief laswerk op met een kleine kans op insluitingen als de as slepend gelegd wordt. MIG/MAG-lassen is een ideale lastechniek wanneer een hoge productie en snelheid cruciaal zijn. Om die reden wordt deze techniek vaak geautomatiseerd met een lasrobot.

Het verschil tussen MIG en MAG

MIG en MAG worden voornamelijk onder één noemer geplaatst, aangezien ze qua werkwijze gelijk zijn aan elkaar. Echter gaat het om twee verschillende lasprocessen:

MIG

MIG maakt gebruik van inert gas tijdens het laswerk. Het gas bestaat grotendeels uit argon en bevat een bepaald percentage helium, waterstof en een zeer beperkte hoeveelheid stikstofmonoxide. Die toevoegingen versterken de vlamboog, maar hebben geen invloed op het smeltbad.

MAG

Bij MAG bestaat het beschermgas voornamelijk uit argon, maar er worden ook actieve gassen aan toegevoegd, zoals zuurstof en CO2. Actieve gassen, in tegenstelling tot inerte gassen, hebben wel een invloed op het smeltbad.

3. Stiftlassen

Stiftlassen of boutlassen is een ideale lastechniek voor het laswerk van kleine elementen. Het maakt het mogelijk om metalen pennetjes, kleine bouten, afstandsbusjes, beugels en meer te bevestigen op een plaat.

4. Puntlassen

Puntlassen behoort tot elektrisch weerstandslassen. Bij deze lastechniek laten we een grote elektrische stroom door een klein werkstukoppervlak lopen, wat resulteert in een puntvormige las. We passen dit vaak toe om staal, inox, gegalvaniseerd staal en aluminium te lassen.