Wenst u een halffabricaat of afgewerkt eindproduct te ontwikkelen en wilt u daarvoor metaal laten lassen? Vanderscheuren nv is uw totaalleverancier van metaal op maat in België, Nederland, Luxemburg en Noord-Frankrijk. Kmo’s en grote ondernemingen kunnen al sinds 1957 bij ons terecht voor laswerk (zowel manueel lassen als robotlassen), CNC-draaien, CNC-frezen, plaatbewerking, hydraulische cilinders, assemblage en oppervlaktebehandelingen van metaal.

De maximumafmetingen bij robotlassen

Het robotlaswerk dat we voor u kunnen uitvoeren:

 • lengtes tot 4900 mm
 • breedtes tot 800 mm
 • hoogtes tot 700 mm
Robot Lassen

Manueel of robotlassen?

De metaalsoort, het ontwerp, de afmetingen en de kwantiteit bepalen of handmatig lassen of robotlassen vereist is. Robotlassen is interessant wanneer u een serie van metalen onderdelen snel en efficiënt wilt laten lassen met een continue kwaliteit. Robotlaswerk gaat gepaard met een zeer hoge mate van repeteerbaarheid en een verlaagde productiekost, aangezien er meer lasbewerkingen uitgevoerd worden met minder personeel. Als klant kunt u dus rekenen op een maakbaar, praktisch én betaalbaar product. Wanneer u een enkelstuk wilt laten lassen waarbij snelheid en efficiëntie primeren, dan zullen we ook onze lasrobots inschakelen. Als het gaat om een heel complexe lasopdracht waarbij de kwaliteit en de schone afwerking van de lasnaden van groter belang zijn, dan opteren we voor manueel laswerk.

De voordelen van robotlassen

Robotlassen biedt heel wat voordelen:

 • Robotlaswerk garandeert een constante, hoge kwaliteit.
 • Elk onderdeel van de serieproductie voldoet aan dezelfde toleranties.
 • De productietijd verkort aanzienlijk, waardoor de productie toeneemt.
 • De productiekost neemt af.
 • Lasrobots zijn ongevoelig voor vonken, fel licht en schadelijke dampen.
 • Bij robotlassen wordt er geen teveel aan lasdraad of gas verbruikt.
 • Robotlaswerk garandeert een constante, hoge kwaliteit.
 • Elk onderdeel van de serieproductie voldoet aan dezelfde toleranties.
 • De productietijd verkort aanzienlijk, waardoor de productie toeneemt.
 • De productiekost neemt af.
 • Lasrobots zijn ongevoelig voor vonken, fel licht en schadelijke dampen.
 • Bij robotlassen wordt er geen teveel aan lasdraad of gas verbruikt.
Robotlassen
Robotlassen
Robotlassen
Robotlassen
Robotlassen
Robotlassen
Robotlassen

Robotlassen voor tal van sectoren

Bij Vanderscheuren nv ontzorgen we kmo’s en grote ondernemingen in tal van sectoren:

IJzersterk metaalbewerkingsbedrijf

Met een bestaan van ruim 65 jaar kunnen we onszelf een ijzersterke speler noemen in de metaalverwerkende industrie. Kmo’s en grote ondernemingen in België, Nederland, Luxemburg en Noord-Frankrijk kiezen sinds jaar en dag voor onze expertise. Ze gaan bij ons langetermijnrelaties aan voor totaaloplossingen in metaal, van halffabricaten tot eindproducten, zowel in series als per stuk.

Bij Vanderscheuren nv bent u zeker van de hoogste afwerkingsgraad. We bezitten een eigen kwaliteitsafdeling waar onze medewerkers de eerste stukmetingen uitvoeren en zijn houder van het ISO 9001-kwaliteitslabel. Onze lassers zijn in het bezit van de lascertificaten UNI-ISO 9606-1 (2017) en EN 1090. Verder vindt u bij ons ook een customerserviceafdeling, een geklimatiseerde meetkamer en een uitgebreid machinepark. Ons vakbekwame personeel ontzorgt u in het volledige proces, van engineering tot nacontrole. U brengt uw ideeën aan, wij zorgen voor een praktisch, realiseerbaar en betaalbaar product.

Wilt u meer weten over ons?

Bij het lassen verbinden we twee metaalplaten met elkaar door er druk en warmte op uit te oefenen. De warmte van het lasapparaat maakt de verbindingsplaats vloeibaar. We plaatsen het nieuwe materiaal ertegen, zodat het samenvloeit tot één geheel. Bij robotlassen wordt dit proces geautomatiseerd. De lastoorts beweegt dan door middel van een lasrobot. Bij Vanderscheuren nv verwerken we metaalplaten met lengtes tot 6 m.

De mogelijke technieken met robotlassen

1. TIG-lassen

‘Tungsten Inert Gas-lassen’ of TIG-lassen is een lastechniek die zowel via een lasrobot als manueel laswerk wordt toegepast. De techniek maakt gebruik van een niet-afsmeltende elektrode en een continue stroomsterkte. Bij dit booglasproces raken het voorwerp en de elektrode elkaar niet aan, maar bevindt er zich wel een stabiele plasmaboog tussen. Als beschermingsgas gebruiken we inert gas dat bestand is tegen hoge temperaturen.

2. MIG/MAG-lassen

‘Metal Inert Gas-lassen’, pulslassen, halfautomaatlassen of MIG/MAG-lassen gebeurt handmatig of via gerobotiseerd lassen en werkt met afsmeltende elektroden. Bij robotlassen brengt de lasrobot de mechanische draad aan. Tussen de lasdraad en het voorwerp bevindt zich een plasmaboog of vlamboog. In tegenstelling tot TIG-lassen werkt MIG/MAG-lassen met constante spanning, in plaats van een constante stroomsterkte. Het is een veelzijdig, snel en gemakkelijk proces dat een hoge lassnelheid, efficiëntie en kwaliteit oplevert. Dat maakt het de ideale lastechniek voor grote producties met een hoge repeteerbaarheid.

3. Stiftlassen

Wilt u kleine elementen laten robotlassen? Onze lasrobots zijn ook in staat om fijn laswerk uit te voeren en metalen pennen, bouten, afstandsbusjes, beugels en dergelijke te stiftlassen of boutlassen.

4. Puntlassen

Bij puntlassen staat de puntvormige las centraal. Die komt tot stand door een grote elektrische stroom door een klein werkstukoppervlak te laten lopen. Dit proces kan geautomatiseerd verlopen met een lasrobot.