Heeft u een halffabricaat of een volledig afgewerkt product nodig in metaal? Bij Vanderscheuren nv ontzorgen we kmo’s en grote ondernemingen uit diverse sectoren met metaalbewerking op maat. We zijn actief in België, Nederland, Luxemburg en Noord-Frankrijk. Onze hoogtechnologische machines stellen ons in staat om zowel compacte als heel complexe ontwerpen te realiseren in series of per stuk. We staan in voor plaatbewerking, CNC-draaien, CNC-frezen, manueel laswerk, robotlaswerk, assemblage en oppervlaktebehandelingen van heel wat metaalsoorten. Tot slot produceren we ook hydraulische cilinders op maat. Ontdek de mogelijkheden en de voordelen van lasersnijden, plooien en branden.

Vraag uw offerte aan en wij zorgen voor een just-in-timelevering.

Plaatbewerking

Metaal lasersnijden

Lasersnijden is een vorm van plaatbewerking en is een van de meest toegepaste technieken in de metaalverwerkende industrie. Dat komt omdat het een grote vormvrijheid en een hoge kwaliteit biedt. De lasersnijmachine maakt gebruik van een laserstraal, een bijna parallel lopende lichtbundel die een fractie van een millimeter dik is en die een zeer hoge lichtintensiteit biedt. We richten de straal op het metaal, waar het smelt en verdampt door de extreme hitte. Naast lasersnijden kunnen onze machines ook graveren, lassen en oppervlaktes behandelen. Bij Vanderscheuren nv kunt u metalen platen laten lasersnijden met oppervlaktes van 3000 op 1500 mm en met plaatdiktes tot 20 mm.

Plaat2

Lasersnijden

Bij Vanderscheuren nv maken we gebruik van volautomatische machines en zijn we gespecialiseerd in CNC-lasersnijden. U bezorgt ons een 2D- of 3D-tekening (het CAD-ontwerp) of onze technische tekenaars creëren een ontwerp voor u. We implementeren de technische tekening in ons CAD-programma dat ze omvormt tot een machinecode. Door deze CAD/CAM-software kan de lasersnijmachine de code lezen en bewerkingen snel, repetitief en precies uitvoeren.

De bekendste lasersnijmachines

De fiberlaser, plaatlasersnijmachine of vezellazer bestaat uit printplaten met ledlampen. Het licht wordt getransporteerd aan de hand van glasvezels. De fiberlaser werkt extreem snel en is energie-efficiënt, waardoor de stroomkosten en operationele kosten beperkt blijven. De laser werkt op een andere lichtfrequentie, waardoor hij ook in staat is om reflecterende materialen te bewerken, zoals aluminium en koper. Doordat het licht niet reflecteert, komt er meer energie in het materiaal terecht en snijdt de laser dikker en sneller. De lichtstraal is elektronisch opgewekt en kan heel specifieke vormen, formaten en vermogens aan. Onze fiberlasers kunnen vermogens aan van 6 kW en 10 kW.

De CO2-laser of koolstofdioxidelaser bevat een gasmengsel van koolstofdioxide (CO2), stikstof, waterstofgas en helium en wordt elektrisch gedreven. De elektrische stroom doet de stikstofmoleculen trillen. De moleculen reageren, wat uiteindelijk resulteert in infrarood laserlicht. Dat licht wordt aan de hand van spiegels naar de laserkop geleid. De CO2-laser staat gekend voor zijn hoge nauwkeurigheid en de mogelijkheid om heel complexe vormen te lasersnijden.

De voordelen van CNC-lasersnijden

Waarom we kiezen voor CNC-lasersnijden:

 • enorm hoge precisie
 • hoge snelheid
 • smalle snijbreedtes
 • schone snijranden
 • ongekende vrijheid qua contouren
 • garantie op een perfect braamloos eindproduct
 • amper materiaalverlies
 • enorm hoge precisie
 • hoge snelheid
 • smalle snijbreedtes
 • schone snijranden
 • ongekende vrijheid qua contouren
 • garantie op een perfect braamloos eindproduct
 • amper materiaalverlies
Afpak Laser
Plooien1

Metaal buigen, kanten, zetten of plooien

Naast lasersnijden valt ook het kanten van metalen platen onder plaatbewerking. Waar we vroeger losse platen aan elkaar lasten, plooien we nu een vlakke 2D-plaat tot een 3D-product. Daarvoor gebruiken we een kantbank. De verschillende benamingen voor deze plaatbewerkingstechniek zijn kanten, buigen, zetten en plooien. Bij Vanderscheuren plooien we metalen platen tot een lengte van 4 m.

Een kantbank is een pers die bestaat uit een boven- en ondermatrijs. Beide zijn verkrijgbaar in diverse hoeken, breedtes en dieptes. We plaatsen de metalen plaat tussen beide matrijzen. Wanneer de bovenmatrijs de plaat tegen de ondermatrijs drukt, maakt die een zetting in de metalen plaat, die ze vervolgens buigt in de gewenste vorm. Vervolgens keert de bovenmatrijs terug naar zijn oorspronkelijke positie en is de plaat vervormd.

Het kanten van metaal biedt de volgende voordelen:

 • Door de universele inwisselbaarheid garanderen we een grote flexibiliteit en korte omsteltijden.
 • We kunnen tal van metaaltypes buigen in eender welke dikte.
 • Metaal buigen is milieuvriendelijker dan lassen.
 • Het kanten van metaal is minder kostelijk dan lassen.
Autogeen Branden

Autogeen branden

Bij Vanderscheuren nv beschikken we ook over de juiste brandmachines om metaal autogeen te lassen, snijden of branden. Deze techniek is geschikt voor metaalplaten van 6000 op 2000 mm met plaatdiktes van 20 tot 300 mm.

Vanderscheuren nv, meester in metaalbewerking

Bij Vanderscheuren nv zijn we al meer dan 65 jaar thuis in metaalbewerking. We ontzorgen kmo’s en grote ondernemingen in de Benelux en Noord-Frankrijk met totaaloplossingen op maat in metaal. Heeft u een halffabricaat of volledig afgewerkt product nodig, per stuk of per serie? Vertrouw op een hoogwaardige kwaliteit bij Vanderscheuren nv. We zijn ISO 9001-gecertificeerd en controleren uw product in onze eigen kwaliteitsafdeling. Daar voeren onze medewerkers de eerste stukmetingen uit. Verder beschikken we over een eigen customerserviceafdeling, een geklimatiseerde meetkamer en een uitgebreid machinepark. Ons vakbekwame team ziet er doorheen het hele proces op toe dat uw product maakbaar, praktisch én betaalbaar is en staat in voor een doorgedreven nacontrole.

Meer over ons