Vraagt uw metalen onderdeel om een extra bescherming of afwerking? Bij Vanderscheuren nv hebben we al meer dan 65 jaar ervaring in metaalbewerking. We zijn gespecialiseerd in CNC-draaien, CNC-frezen, plaatbewerking, manueel lassen, robotlassen, hydraulische cilinders en assemblage van diverse metaalsoorten. Daarbovenop zijn we uw onestopshop voor oppervlaktebehandelingen. We kennen de eigenschappen van elk soort metaal en bepalen welke behandeling of afwerking gewenst is in functie van de kwaliteitseisen. Voor de metaalbehandeling schakelen wij onze vaste partners in voor een betrouwbaar resultaat.

Oppervlaktebehandelingen
Oppervlaktebehandelingen
Oppervlaktebehandelingen
Oppervlaktebehandelingen
Oppervlaktebehandelingen

Enkele oppervlaktebehandelingen van metaal

Voor iedere oppervlaktebehandeling schakelen we onze vaste partner in:

Bij galvanisatie of elektrolytisch verzinken krijgt uw product een hechtende metaallaag aan de hand van een elektrolytische behandeling. De vakman hangt het materiaal aan rekken of plaatst het in trommels en stelt de juiste parameters in. Vervolgens ontsmetten, beitsen en voorzien de volautomatische machines het materiaal van de gewenste metaallaag. Afhankelijk van het materiaal, de vereisten en de toepassing zorgt de extra laag zink, nikkel, aluminium, chroom of magnesium voor een verbeterde corrosiewering, elektrische geleiding of slijtvastheid.

Anodiseren of eloxeren is eveneens een elektrolytische oppervlaktebehandeling. Het anodiseerproces voorziet aluminium of titanium van een oxidelaag. Die beschermende laag verbetert de corrosiebestendigheid, de slijtvastheid en zorgt voor een mooier oppervlak.

Poederlakken of poedercoaten is een elektrostatische oppervlaktebehandeling. De vakman verstuift negatief geladen poederverfdeeltjes via perslucht op het elektrisch geaarde werkstuk. Doordat het geaarde voorwerp het poeder aantrekt, blijft het tijdelijk ‘plakken’. Daarna wordt het voorwerp in een oven gesmolten of uitgemoffeld aan een temperatuur van 140° tot 220°C. Door de continue opwarming veranderen de poederdeeltjes eerst in een vloeibare, vervolgens een stroperige en tot slot een uitgeharde, vaste vorm. Bij poederlakken is er geen sprake van verloren overspray, aangezien de achterzijde van het voorwerp ook poederdeeltjes aantrekt.

Als het materiaal niet hittebestendig is of als de afmetingen het niet toelaten, is poederlakken niet mogelijk. Om uw metaal toch te lakken, kiezen we voor natlakken, ook wel spuiten, conserveren of coaten genoemd. Het metaal wordt dan voorzien van één of meerdere laklagen die een goede corrosiebestendigheid, glad eindresultaat en lange levensduur garanderen. Het natlakken van kleine metalen onderdelen (zoals scharnieren, bobijnen, velgen en remblokken) gebeurt aan de natlaklijn. Grote onderdelen worden behandeld in een spuitcabine.

Fosfateren is een chemische oppervlaktebehandeling die een laag fosfaten aanbrengt op een metaaloppervlak. Het voorwerp wordt gereinigd en daarna verhit tot ongeveer 90°C in een bad dat primaire fosfaten bevat, zoals ijzer, mangaan of zink. Daardoor ontstaat een onoplosbare conversielaag die zorgt voor een hogere corrosiebescherming en een betere hechting van lak of vernis.

Door metaal te harden, verhogen we de slijtvastheid en hardheid van het metaal. We verwarmen de legering tot een zekere temperatuur en koelen het vervolgens snel af, waardoor er martensiet ontstaat. Dat zorgt voor een extreme hardheid door de interne spanningen in het metaal.

Wenst u een andere oppervlaktebehandeling voor uw product?

Contacteer ons!

Oppervlaktebehandelingen
Oppervlaktebehandelingen
Oppervlaktebehandelingen
Oppervlaktebehandelingen
Oppervlaktebehandelingen

De voordelen van een oppervlaktebehandeling

Een oppervlaktebehandeling biedt een toegevoegde waarde voor uw metaal:

  • esthetische afwerking (glas, mat, gekleurd of speciale effecten)
  • verhoogde mechanische en fysische eigenschappen
  • verbeterde elektrische of warmtegeleiding
  • hogere veiligheid
  • minder onderhoud
  • gereinigd metaaloppervlak
  • betere hechting van verf of lijm
  • langere levensduur
  • bescherming tegen brand of slippen
  • bescherming tegen externe of schadelijke invloeden, zoals corrosie of weersomstandigheden
  • esthetische afwerking (glas, mat, gekleurd of speciale effecten)
  • verhoogde mechanische en fysische eigenschappen
  • verbeterde elektrische of warmtegeleiding
  • hogere veiligheid
  • minder onderhoud
  • gereinigd metaaloppervlak
  • betere hechting van verf of lijm
  • langere levensduur
  • bescherming tegen brand of slippen
  • bescherming tegen externe of schadelijke invloeden, zoals corrosie of weersomstandigheden
Oppervlaktebehandelingen

Andere metaalbewerkingstechnieken

Dankzij onze volledig uitgeruste werkplaats en onze vakbekwame medewerkers zijn we in staat om alle metaalbewerkingstechnieken uit te voeren:

Waarom uw oppervlaktebehandeling aan ons overlaten?

Bij Vanderscheuren nv ontzorgen we al sinds 1957 kmo’s en grote ondernemingen met totaaloplossingen in metaal. We streven naar langetermijnrelaties waarbij we u ontzorgen doorheen het hele metaalbewerkingsproces. U bezorgt ons uw productidee, wij adviseren u over de mogelijkheden, eventuele obstakels en prijsrichtlijnen om uw product maakbaar, bruikbaar en betaalbaar te maken. We beschikken over een uitgebreid machinepark met geavanceerde machines, een customerservice- en kwaliteitsafdeling en een geklimatiseerde meetkamer. Bovendien zijn we in het bezit van het ISO 9001-kwaliteitslabel. Onze vakbekwame medewerkers weten wat uw product nodig heeft en realiseren een hoogwaardige oplossing op uw maat.

Leer ons beter kennen

Oppervlaktebehandeling van elk soort metaal

Bij Vanderscheuren kunt u terecht voor de oppervlaktebehandeling van tal van metaalsoorten:

  • onbehandeld staal
  • cortensaal
  • aluminium
  • Hardox®
  • inox

Uiteenlopende plaatbewerkingstechnieken

Wilt u uw metalen onderdeel volgens een specifieke plaatbewerkingstechniek laten bewerken? Of weet u niet zeker welke techniek aangewezen is voor uw toepassing? Onze vakbekwame medewerkers adviseren u over de mogelijke plaatbewerkingstechnieken die uw product nodig heeft:

1. Trommelen of ontbramen

Bepaalde metaalbewerkingstechnieken laten restanten zoals scherpe randen of oneffenheden na op het materiaal, bijvoorbeeld bij lasersnijden. Om scherpe of ruwe kanten glad te maken, trommelen we het metaal. Door metaal te trommelen, ook wel ontbramen, afbramen, glijdend slijpen of glijslijpen genoemd, maken we het proper, mooi, glad en handvriendelijk, behouden we de juiste vorm en voorkomen we vertragingen in de verdere bewerkingen. We plaatsen uw onderdeel tussen de slijpstenen in een vibrerende trommelmachine. Daar wordt water en een reinigingsmiddel (compund) aan toegevoegd, waardoor vuil, flinters en spanen afgevoerd worden. De vibratie brengt een wrijving tot stand tussen de slijpstenen en uw metalen onderdeel, wat ervoor zorgt dat oneffenheden verdwijnen.

2. Schudden

Wanneer een ruwe ontbraming gewenst is, kiezen we voor het schudden van metaal. We plaatsen enkel de stukken in de trommel, waar ze door de trilling over elkaar wrijven en bramen verwijderen.

3. Polijsten of polieren

Voor sommige toepassingen is een ruw metaaloppervlak nadelig. Het is namelijk vatbaarder voor corrosie en vuilaanhechting. In dat geval polijsten of polieren we uw metalen onderdeel. Het is een schuurproces waarbij we stapsgewijs steeds fijner slijpen. Uiteindelijk krijgt het metaaloppervlak een hoogglans finish die de wrijving met andere onderdelen minimaliseert en de glijkracht verhoogt. In de meeste gevallen kiest men voor een gepolijste afwerking omwille van esthetische redenen.

4. Rechten

Na het laswerk of het laseren van lange stukken ontstaan er soms torsen door de warmteontwikkeling. Om het metaal terug vlak te krijgen, rechten we het om het nadien verder te kunnen bewerken.

5. Borstelen

Borstelen of satineren is een plaatbewerkingstechniek waarmee we uw metaal een matglanzende lijnstructuur geven. Het materiaal is bijgevolg minder krasgevoelig en krassen worden minder zichtbaar. Aan de hand van borstelen of satineren werken we ook beschadigingen en kleuraantastingen weg.