Heeft u voor de ontwikkeling van een machine of product een metalen onderdeel op maat nodig? Of het nu om een gecompliceerd prototype of een seriematige productie gaat, Vanderscheuren nv bewerkt het voor u. Dankzij onze hoogtechnologische machines kunnen we elk soort metaal CNC-frezen, CNC-draaien, bewerken, assembleren, manueel lassen en robotlassen. Wenst u vervolgens een oppervlaktebehandeling van uw metalen onderdeel? Ook daar kunnen wij voor zorgen.

Neem vandaag nog contact met ons op en vertrouw op een just-in-timelevering.

De maximale freesafmetingen bij Vanderscheuren nv

De afmetingen die we CNC-frezen:

 • lengtes van 10 tot 6000 mm
 • breedtes van 10 tot 800 mm
 • hoogtes van 5 tot 600 mm
Frezen2
CNC frezen
Frezen3
Frezen1

De voordelen van CNC-frezen

CNC-frezen levert grote voordelen op:

 • korte productie- en levertijden
 • extreme nauwkeurigheid
 • constante en foutloze productkwaliteit
 • zowel eenvoudige als gecompliceerde producten
 • seriematige productie en prototypes
 • verschillende metaaltypes (staal, gegalvaniseerd staal, cortenstaal, aluminium, Hardox®, inox en ook pvc)
 • korte productie- en levertijden
 • extreme nauwkeurigheid
 • constante en foutloze productkwaliteit
 • zowel eenvoudige als gecompliceerde producten
 • seriematige productie en prototypes
 • verschillende metaaltypes (staal, gegalvaniseerd staal, cortenstaal, aluminium, Hardox®, inox en ook pvc)

CNC-frezen in tal van industrieën

CNC-frezen biedt vele voordelen voor tal van toepassingen in uiteenlopende sectoren:

Frezen

Vanderscheuren nv, een knap staaltje precisiewerk

Vanderscheuren nv is een gerenommeerd metaalbewerkingsbedrijf uit West-Vlaanderen dat al meer dan 65 jaar maatwerk totaaloplossingen aanbiedt over de hele Benelux en Noord-Frankrijk. We bouwden reeds jarenlange klantrelaties op met machinebouwers en productontwikkelaars uit een waaier aan sectoren en kijken steeds weer uit naar een nieuwe uitdaging. We zijn ISO 9001-gecertificeerd en bezitten een aparte kwaliteitsafdeling, een customerserviceafdeling en een geavanceerd machinepark. Alles om uw product maakbaar, praktisch én betaalbaar te realiseren.

Leer ons beter kennen

Wat is CNC-frezen?

CNC is de afkorting van ‘Computer Numerical Control’. CNC-machines zijn computergestuurd en bewerken geautomatiseerd materialen en halffabricaten. De machines worden geprogrammeerd, waardoor ze de meest complexe bewerkingen eindeloos kunnen herhalen met een hoge nauwkeurigheid en dat voor zowel serie- als stukwerk.

Met CNC-machines zijn verschillende verspanende bewerkingen mogelijk, zoals CNC-draaien en CNC-frezen. Een CNC-freesmachine bevat een cilindervormig gereedschap, de frees, dat op hoge toeren ronddraait. Het te bewerken metaal verdwijnt van zodra het in aanraking komt met de scherpe tanden van de frees. Door de frees over het materiaal te bewegen, ontstaat er een zeer glad oppervlak dat aan hoge tolerantie-eisen voldoet. We kunnen het metaal bewerken vanuit verschillende assen en zo diverse vormen, gaten of sleuven aanbrengen. Het grote verschil met CNC-draaien is dat bij freeswerk het gereedschap zelf verplaatst en draait, terwijl het te bewerken product stil blijft staan.

Geautomatiseerd CNC-frezen met CAD/CAM-software

De CNC-freesmachine baseert zich op digitale tekeningen om bewerkingen uit te voeren. Daarvoor gebruiken we de CAD/CAM-software. U levert ons 2D- of 3D-tekeningen aan of onze technische tekenaars maken een digitaal ontwerp voor u. Die tekening (het CAD-ontwerp) laden we op in een CAM-programma dat vervolgens de machinecode voor de CNC-freesmachine uitschrijft. Op basis van de machinecode weet de machine welke bewerkingen ze moet uitvoeren met welke draai- en freessnelheid, wat de positie van het product ten opzichte van de frees is en welk freesgereedschap er nodig is. De freeskop werkt met een gereedschapswisselsysteem en kan meerdere types freeswerk uitvoeren in één sessie.

Enkele CNC-freesmogelijkheden

1. 3-assig CNC-frezen

Bij 3-assig frezen wordt het product enkel van bovenaf bewerkt. De frees beweegt loodrecht over de X‑, Y- en Z-as.

2. 4-assig CNC-frezen

Bij 4-assig frezen bewerkt de frees het product langs vier assen. De extra roterende as kan het werkstuk verdraaien.

3. 5-assig CNC-frezen

Bij 5-assig frezen bewerken we het product langs vijf zijden in één opspanning. De vijfde as (de B-as) draait de spindelkop naar links en naar rechts.

4. Verticaal CNC-frezen

Verticale freesmachines hebben een verticale spindel en nemen niet zoveel plaats in. Door de relatief kleine basis is er minder vloerruimte nodig en is de bewerkingsruimte gemakkelijk bereikbaar voor de operator.

5. Horizontaal CNC-frezen

Bij horizontale freesmachines staat de spindel horizontaal, wat interessant is voor nauwkeurige bewerkingen van grote series.

6. CNC-draaien én CNC-frezen

Voor onderdelen die zowel gedraaid als gefreesd moeten worden, is de CNC-draai-en-freesmachine ideaal. Die combineert CNC-draaien en CNC-frezen.

7. Laskanten

CNC-frezen wordt toegepast om laskanten aan te brengen op onderdelen van lasconstructies. Dankzij de schuine laskant kunnen onderdelen veel gemakkelijker aan elkaar gelast worden.

8. Vlak- of schoonfrezen

Metaalbewerking is onderhevig aan toleranties. Zo kan er een afwijking ontstaan tussen het product en de nominale maat. Hadden voorgaande bewerkingen van het metaal een invloed op die tolerantie? Aan  de hand van vlak- of schoonfrezen werken we de afwijking weg.